Az elkészítéshez nézze meg ezt a rövid reelt olasz oldalunkról. igaz ez tereré, de a lényeg a bombilla elhelyezésén van.
Fogjunk egy cuiát és töltsük meg matéval kb. a 3/4-ig, majd a tenyerünkkel fogjuk le és kétszer háromszor jól rázzuk meg, esetleg fordítsuk is meg. Ennek eredményeképpen a mate a cuiában lejtősen fog elhelyezkedni. A hasadékba öntsünk egy kis langyos vizet és két percig hagyjuk állni, hogy a víz lassan átjárja a matét. Ezt követően elkezdhetjük a mate felöntését 70/80 °C fokos tisztított vízzel, de vigyázzunk, hogy a matéra közvetlenül ne öntsük a vizet, hanem mindig ugyanazt a pontot használjuk, mint első alkalommal. Mostmár beleilleszthetjük a erva mate zöld tavába a “bomba” bombillát és elkezdhetjük élvezni a Mate Chimarrãót.
A Ximango Indústria de Erva-Matét 1986-ban alapították Ilópolisban, a Vale do Taquariben. Tizenöt különféle matét kínálnak, a cég részt vesz a PGQP – Gaucho Quality and Productivity Programban, ami garantálja termékeinek minőségét. Állításuk szerint a nativa mate alapanyagát úgy szedik, hogy ne stresszeljék a fákat, amik így 100 éves korukig is termeszthetők maradnak. Más erva matékhoz képest testesebb, friss, némi citrusos felhanggal.
A Ximango fanok által beküldött képek közül válogattunk, itt a díjnyertes.
Legalul egy kis segítség a chimarrao elkészítéséhez.
BBD. 30.12.2026
.