Fogjunk egy cuiát és töltsük meg matéval kb. a 3/4-ig, majd a tenyerünkkel fogjuk le és kétszer háromszor jól rázzuk meg, esetleg fordítsuk is meg. Ennek eredményeképpen a mate a cuiában lejtősen fog elhelyezkedni. A hasadékba öntsünk egy kis langyos vizet és két percig hagyjuk állni, hogy a víz lassan átjárja a matét. Ezt követően elkezdhetjük a mate felöntését 70/80 °C fokos tisztított vízzel, de vigyázzunk, hogy a matéra közvetlenül ne öntsük a vizet, hanem mindig ugyanazt a pontot használjuk, mint első alkalommal. Mostmár beleilleszthetjük a erva mate zöld tavába a “bomba” bombillát és elkezdhetjük élvezni a Mate Chimarrãót.
Belépő a Mate tea világába...itt
A Barao egy 1951-ben alapított brazil mate termesztő és gyártó cég, ami elsősorban nem a felénk is ismert és elterjedt mate készítésére alkalmas mate teát gyárt, hanem Chimarrão készítéséhez való matét. A különbség pedig hatalmas. A Chimarrão mate alapanyaga sokkal finomabbra őrölt, már-már porszerű, ami vízzel érintkezve finom, erős friss zöld mate mocsárrá változik. Fogyasztásához legalkalmasabb a széles kávájú fa mate tök, vagy egy csupor. A többit az alábbi videóról könnyen megérthetjük. A Barao egy hagyományos, egy prémium és egy ún. natív, őserdei stílusú matét gyárt a tereré és mindenféle ízesített mate mellett. Erős, zöld, finom mate tea.
BBD 04/25