Fél liter tea elkészítéséhez használjon 1 teáskanálnyi keveréket, lágy, tisztított vizet 70 C°-on 3-4 perces felöntéssel.
Hagyományos módon való elkészítéshez töltse fel matéval harmadáig a mate tököt, rövid időre kevés hideg vízzel áztassa be, majd folyamatosan öntse fel kb. 70-80 C° -os vízzel.
Eszközöket a mate elkészítéséhez a mate áruházból választhat.
Belépő a Mate tea világába...itt
A jelenlegi tételünk eltarthatósági ideje
2023. július
A Barao de cotegipe a patinás brazil erva mate gyártó különleges keveréke.
A mate gyártása során hasonlóan sok más teához az a cél, hogy a növény összetételét megőrizve, de erős ízeit megszelidítve fogyasztható, minél finomabb teát hozzanak létre, lehetőleg a keserű alap mérséklésével. A moída grossa a hagyományos gyártási eljárások (szedés, válogatás, osztályozás, sütés, szárítás, osztályozás, őrlés) két részletében különbözik a hagyományos finom szemű chimarrao matéktól. Egyrészt a szárítást nagy hengerkasokban végzik, ami egyfajta pörkölt felhangot is ad a chimarrao eredeti, zöld, nyers ízeihez, ugyanakkor kevésbé füstös, mint az átlagos maték.
A legfontosabb, hogy az őrlés során egy sokkal nagyobb szemnagyságú teát állítanak elő (innen a neve moída grossa), ami egy primitív , eredeti, természetes, erősebb, vadabb jelleget kölcsönöz a teának.
Az argentin matéval szemben, amihez alapvetően egy fajtát használnak fel, a brazil őserdők több, mint harminc fajtát adtak a mate kedvelőinek. Ezek blendje adja a brazil maték változatosságát.
A moída grossa a prosztatarák elleni tudatosságra felhívó kampányban.
fent belról jobbra
Barao de Cotegipe tradicional, nativa, moída grossa
Lent pörkölt, Piccolo, herbás
Büszke gauchók vagyunk
Ez ugyan nem Barao de Cotegipe kép, de nem hagyhattam ki.