Ez az egyszerű, minimalista ruhába bújtatott tea igazi különlegesség, különösen a tapasztaltabb mate fogyasztók fogják annak találni. Az argentin Colonia Guarani (Obera, Misionesben található, ukrán bevándorlók által alapított kis cég a Roberto Semeniuk vezette Flia Semenyuk (a Semenyuk család), a legjobb helyi alapanyagból gyártja a matéját de úgy, hogy egyszerre két, sőt három hagyományt is követ, (és elmondásuk szerint épp ez az eredeti hagyomány felélesztése). Az argentin alapanyagot finomra őrlik, ezen belül is jelentős tételt egészen finomra, amivel lényegében egy uruguayi vágatot kapunk. Az uruguayi finomabb vágat általában krémesebb ízt hoz elő a sokkal gazdagabb, teljesebb, legtöbbször brazil alapanyagból. A tipikusan argentin termesztésű yerba uruguayi, sőt paraguayi módra készre vágva és őrölve ellenben növeli, jobban feltárja a tea tartalmát, mint az eredeti, elnagyolt argentin vágat. A hagyományok elvetése, illetve a kártyák megkeverése tényleg egyedi karaktert hoz létre, amit csak növel a hosszú, 18 hónapos érlelés. A tea mindent megmutat. Kellemesen füstös, ropogóan friss bőrkabátos, dohányos szivarszoba Barbacua jelleg, krémes, magas minőségű "amargo" kesernyésség, mindemellett éteri, finom, eredeti, kiegyensúlyozott. Az ereje kitartó, hosszú, de nem éri el a tősgyökeres határmenti paraguayi-uruguayi yerbák szintjét, ami köztünk szólva nem is baj. A Colonia Guaraní matéi (Indio általában szeretik a füstöt, az Indio, Salto Belakovich) szeretnek füstbe bújni, ez a tea a másik kettőhöz képest kevésbé szégyenlősen. Nem a teától külön életet élő füstre kell gondolni, hanem az ízpalettát a hátán cipelő fontos kiegészítőre.
Egy szó, mint száz, bátor és különleges recept.
24.01.2026.