A mate termelés hajnalán Monte Carloban. Ez nem az a Monte Carlo, hanem Argenínában van, Misiónes tartományban, ahol 1926-ban főleg német bevándorlók kezdtek el dohány, kukorica, manióka és mellékesen yerba mate termesztésével és gyártásával foglalkozni.
Az egyetlen kommunikációs eszköz ebben az időben a Paraná folyó vollt, ami telefonként, távíróként és autópályaként is szolgált. .
A bevándorló telepesek hamar rájöttek, hogy az őserdei körülmények között egymásra utaltságukban a szövetkezet lehet az egyetlen hatásos vállalkozási forma, ami csökkentheti költségeiket és védelmet nyújthat a termelés és a kereskedelem előre nem látható nehézségeivel szemben.
Így hozták létre a Monte Carloi Vegyes Szövetkezetet, ami ma is létezik 748 aktív kistermelő tagja van, akik főleg yerba mate és manióka termesztéssel és fakitermeléssel foglalkoznak..
A fényképeken a szövetkezet tagjai, a mate szedése, szállítása, a félig kész mate malom és emberek, akik távol hazájuktól az őserdő közepén új hazára leltek.
Az Aguantadora mate jellegzetesen argentin stílusú, kiváló minőségű tea.
BBD 10/2024