Rui Xiang Dafné wuyi hegyi yan cha szikla oolong tea
Kedves Szikla oolong hívők és szakértők (岩茶高手们 Yán chá gāoshǒumen)
Tudjátok-e mi a különbség a Bai Ruixiang 白瑞香、a Ruixiang 瑞香 és a Bai shui xiang 百岁香 között? Senkit sem szeretnék kényelmetlen helyzetbe hozni, az idevágó szakirodalom sem segít eloszlatni a tanácstalanságunkat, ráadásul 百瑞香 Bai Ruixiang néven egy kereskedő márka is létezik.A Wuyi szikla tea három alapműve (Huang Xiangeng: Wuyi Tea elmélet 武夷茶说 黄贤庚, Luo Shengcai: Híres Wuyi Szikla teák 武夷岩茶名丛录(罗盛财) , Yao Yueming: Wuyi szikla tea 武夷岩茶(姚月明)) egyike sem említi a Ruixiangot, ami azt sugallja hogy ez a tea nem is létezik. Úgy tűnik, hogy ez a név valamiféleképpen egy variáns, vagy egy másik tea nevének rövidebb változata lehet, ami a teaházak teagőzös mélyén veszítette el eredeti formáját, pedig nem így van.
- A Bai Ruixiang a Wuyi egyik terroir teája a Hui Yuan Keng 慧苑坑 termőhelyről és több, mint száz éves múltra tekinthet vissza. Mint oly sok esetben, divatok, jöttek és mentek, gazdasági és egyéb tényezők következtében a Bai Rui Xiangból, ami valaha fontos eredeti terroir volt, mára nagyon kevés maradt. A Bai Rui Xiang eredetlegendája szerint a Qin dinasztia idején hosszú aszály sújtotta a Wuyi hegységet, a teatermelők szerte a vidéken oltárokat állítottak és az esőért imádkoztak. Egy reggel egy favágó egy fehér ruhába öltözött lányra lett figyelmes, amint vizet vitt fel a hegyre. A favágó követte a lányt, aki a Huiyuan völgybe ment és ott a vízzel egy teafát locsolt meg. Amikor a favágó a lány felé közelített, az egy szempillantása alatt eltűnt, ő pedig ott találta magát a burjánzóan zöld teafa előtt, ami a fehér ruhás lány kecsességére emlékeztette és csodálatos illatot árasztott. Így nevezte el Fehér Ruixiangnak, ami egy igen népszerű illatos virág, a Daphné neve is egyben.
-
- A Ruixiang ezzel szemben egy a Fujiani Tea Tudományos Intézetben a közelmúltban felfedezett illetve kifejlesztett tea variáns neve, amely a keresztségben eredetileg a 305-ös nevet kapta. Az elegáns aromájú és telt ízű tea 2003-ban született a Huang Jin Gui gyártásához használt Huangdan Wuyi hegyi házasításából. Miután jónéhány teaversenyen díjat nyert, a variánst promotálni kezdték a Wuyi termelők között, akik nemcsak azért kedvelték meg, mert könnyen alkalmazkodó és magas hozamú fajtáról van szó, de azért is, mert a nevét csak egy szó távolság választja el a csaknem kihalt és drágán értékesíthető Bai Rui Xiangtól.
- Végezetül a hasonlóan csilingelő Bai Sui Xiang egy eredeti Wuyi variáns (mingcong), amelynek párszáz éves anyafája szép nagy kerekre nőtt, időnként ma is szednek róla, hogy az egyenlők közt is egyenlőbbek megkóstolhassák.