Wuyi Shan Qí dān 岩茶 奇丹
A Qi Dan olyan mint a pókerben az All In. Kétségtelenül a legismertebb tea nemcsak az oolong teák világában, hanem minden teát beleértve a Da Hong Pao. Az, hogy miért pont a Da Hong Pao lett a másfélszáz Wuyi Shanfajta közül ez a kitüntetett tea, a legkevésbé sem a tea mint illat és íz összetétel minőségétől függ. Ez az a tea, amihez van történet, mítosz és újra és újra megújuló téma, amit követni lehet a teafajták útvesztőjében. A történet elmesélése a turista hot spot közepén a Da Hong Pao anyafák teraszán kezdődik és végződik. A Jiulongke ( 九龙窠 Kilenc Sárkány fészek) teraszon összesen 6 anyafácska él a mítosz szerint több mint háromszáz éve. Miután eredetiből ily kevés van, az értéke felbecsülhetetlen, de mindaddig, amíg évente egyszer szedték a fákat azért nem volt kiszíthatatlan. 2006 óta a parkban úgy döntöttek, hogy a fákat békén hegyják és nem szednek több teát róluk, így aztán ez a kevés dolog a világon, amit talán senki, még te sem kaphatsz meg. Azt ellenben kevesen tudják, hogy ezt megelőzően többször kísérleteztek az anyafák szaporításával és 1995-ben a Fujian Tartományi Tudományos és Technológiai Bizottság irányelvei alapján végzett metszés és dugványozás a második ás hatodik fáról vágott dugvány esetében sikerrrel járt. Így született a Qi Dan, ami tehát egyenes Da Hong Pao anyácska leszármazott, de még meglehetősen ritka tea.
Mint ilyen máris érthető ez a bíborkodás, különösség, egyediség az egyediek között. Mély, tiszta, gazdag aroma.
A cinóberről órákig mesélhetnék, de legalább az első pár felöntés erejéig mindenképpen, lényeg, hogy legyen benne szikla, oolong és Da Hong Pao.