Shi Ru Wuyi Rock wuyi szikla oolong tea
5 -7 gramm tea. 100 fokos vízzel. Elmosni, ébreszteni, alatatni nem kell. Első és második felöntés 10 - 15 mp. Ezt követően minden felöntés + 30 mp.
Milyen ízű lehet az orchidea illata ? Mint a köd a fák közé, úgy fészkeli be magát az illat a szánkba. Vagy van benne kis barack is? A szájpadláson ott kucorog a világosnarancs színű, üde érzet. De az egész sokkal inkább megfoghatatlan, reggeli tejszínű, köd. Megvan, itt van, árad szét. Inkább füstölő. Milyen füstölő? Tömjén. Szikla tömjén.
Ez az elsőosztályú teafajta-ritkaság a Wuyishan hegység szülötte Fujianban. A ma ismert szikla oolongok ríme nem rímel rá, ez egy távolabbi időkből érkező variáns, amikor még Da Hong Pao és anyafácskák nem voltak divatban. A név Shi Ru, azaz „cseppkő” avagy Shi Ru Xiang 石乳香 két dolgot jelenthet, „szikla tömjén”, vagy a gyakrabban használt, sokatmondó, ám képletes „szikla tej”. Mindjárt meglátjuk, hogy a kettő ugyanaz.
A Xuanhe Beiyuan Gong Cha 宣和北苑貢茶錄 az udvarnak termesztett, különleges minőségű, hódolati teák regisztere volt, amit 1367-ben állítottak össze, tulajdonképpen egy Lu Yu Teakönyvéhez hasonló enciklopédia ( Xuan He Bei Yuan Gong Cha Lu, a record of Xuan He Era Tribute Tea in The North Farm írta Xiong Fan (熊蕃) és ebben szerepel először a Shi Ru neve. . A Bei Yuan北苑, avagy északi ültetvény egy császári teaültetvény volt a mai Fujian északi részén, amit 977-ben alakítottak, miután az éveken át tartó rendkívüli hideg ( kis jégkorszak) miatt a ma is ismert Guzhu császári kertje nem tudta betölteni a feladatát. A dolgot bonyolítja, hogya a Bei Yuan elvileg nem termelt Wuyi Shan teákat, ám teatörténészek felhívják a figyelmet, hogy maga a kert Jianzou területéhez tartozott, ahonnan csak egy fecskeugrásnyira van északra Wuyishan, amely viszont tudvalevőleg a sziklatej oolong hazája.
A könyv a következőt mondja:
"Van egy teaféleség, ami sziklameredélyeken nő, ágaival és leveleivel részegen áll a szakadék fölött. Császári parancsra készítettek teát belőle még a taoizmus kezdete óta (kb. i.sz 6.sz) és úgy nevezték: „Shiru”. Máshol pedig ezt mondja: "sárkány főnix, szikla tej tea mind a Taizong császár (598-649) rendeletére készülnek…"
A Yuan dinasztia során egyfajta tea kampányt indítottak, amelynek része volt a teák fokozott minőségellenőrzése is. Az egyik ilyen bizottság, vagyis a birtokon a teakészítést felügyelő hivatalnokok játékos vakteszten választották ki a császári hódolati Shi Rut és vörös brokátba öltöztetve küldték az udvarba. 1282-ben Chong-an kerület elöljárójának megparancsolták, hogy személyesen ellenőrizze a hódolati teák között legkedveltebb Shi Ru gyártását.
Máshol azt mondják „a Jianzhou tea tíz minőségi fokozatban készül, az első négy a sárkánytea, főnix tea, szikla tej tea, fehér tej tea. A sárkány tea az uralkodó hercegnek és időseknek jár. A császári család, a tábornokok, főrendek mind fogyasztanak teát. A miniszterek a szikla tejet kapják, az udvar tagjai a fehér tejet. A Song dinasztia kezdetén tehát a Shiru már biztosan hódolati tea volt, mint a hódolati kert távolabbi tagja a Wuyi hegységből. Így hát a szikla tej oolong története a Tang dinasztiában kezdődött, a Songban lett híres és a Yuanban virágzott. Valószínűsíthető, hogy ebben az időben bizonyos értelemben még az összes Wuyi szikla teát képviselte a császári udvarban.
A Shi Ru fái és bokrai Wuyishanban a Huiyuan Keng 慧苑坑 és a Dakengkou 大坑口 területén élnek. Ezek a Wuyi Shan szívében a teavidék eredeti termőterületei (sankengliangjian 三坑两涧. - Öt völgy és két meredély). Tehát igazi Wuyi teák Zheng Yan 正岩) Wuyishan. A Dahongpao eljövetele más stílust hozott a szikla teázásba és a Shi Ru ritka teává vált. Az eredeti tea tehát mára némileg elfeledett, a mainstreamből kitagadott, nagyszerű tea.
Legenda is jár hozzá, amely szerint a teát abból a tejből készítik, ami a sziklák hasadékain szűrődik ki.
Ez a tej persze metaforikus valami, esszenciára utal és a Wuyi hegység, a szikla oolongok esszenciáját értjük alatta.
Illata füstölőre emlékeztet, amihez virágok keverednek, íze édes, a szikla ríme teljes, akármit is jelentsen ez. Nem tea kontextusban a Shi Ru cseppkövet jelent tea nyelven pedig az esszenciális, teljes szikla rímre vonatkozik. Három felöntés és felizgatja lelked.
Jellegzetes virágos illata van, de az a virágos aroma, amit megiszunk, teljesen más, mint amit illatoztunk. Intenzív ásványosságával elterülve befedi a nyelvet. Sok réteget mutat, az elején kesernyésnek mutatkozik, de nem kifejezetten keserű ízű, csak intenzív, némi tejes ködösséggel. Tehát, esszencia, virágos és gyümölcsös karakter, amit tejes, ásványos test kísér.
Javasolt tea – víz arány 1:20, a víz legyen 100 fokos.
Első felöntés 10 mp elmosás ébresztés nélkül!! a további felöntések 20-30 másodperccel hosszabbak.
Termoszban, vagy ezüst kannában egész nap eláll és adja az energiát.
Eredet: Fujian
Faszenes sütés, ami még hagy nedvességet a teában: 2021. június 30,
Folyamatos sütés lassú lángon augusztus 1 (18 óra) és augusztus 28. (20 óra)