Elkészítéséhez használjon 95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy bő teáskanálnyi, de inkább pontosan kimért 7 gramm teát.
Egy rövid, pillanatnyi felöntéssel mossa át a teát és a keletkező öntettel a teáskészletet, majd öntse ki. Ezután készítsen eleinte egy perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. A tea felöntésekor keletkező habot le kell húzni az öntet felszínéről. A vizet eleinte ne közvetlenül a teára öntse, hanem a tea mellé, majd később kezdjen erőteljesebb nyomást gyakorolni a levelekre.
A Wuyi sziklás oolongok eredeti elkészítése csupán három felöntésről szólt (más források szerint ötről). Ez azt jelenti, hogy lehet és szabad intenzívebb önteteket készíteni, amelyek elegendő virággal árasztják el a csészénket. Ma már talán elfogadottabb a sok, akár 8-10 rövidebb felöntés
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
岩茶 高山奇蘭
Wuyi szikla oolong magashegyi Qi Lan
A Qi Lan egy időben ritka vendég volt a Wuyi teák között, mert nem eredeti Wuyi hegyi szikla oolongról van szó, hanem a Dél Fujiani Pinghe megyéből hozták be és kezdték termeszteni Wuyi meredek sziklafalai között. Mivel nagyon is jól érezte magát a különös szépségű tájon, ezért elterjedt, olyannyira, hogy sok helyen kiszorította az eredeti oolongokat és ma már széles körben szaporítják és termesztik. A tea neve, "ritka orchidea" és ilata, orchidea illat, ma már hivatalos Wuyi hegyi íz-illat kombináció. Jóleső, könnyed, enyhén pörkölt, virágos illat és íz. Enyhén sütött, zöldes barnás levelek, nagy illattartalom.
A Qi Lan teán belül, a gyakori termesztés mindenféle alfajtákat hozott létre:
1) bambusz levél: erős hosszú, vegetális és virágos aromájú tea.
(2) Lasssú Qilan: Kislevelű, erős erezetű tea, aminek hosszabb, kitartóbb, a jujube szilvára hasonlító az utóíze.Eredetileg ez is egy Anxi tea Songyan faluból.
(3) Bai Qilan: A levelek világos sárgás zöldek.Az illat igazi orchideára emlékeztet, az íze édes finom, a levelek puhák, sárgászöldek.
(4) Arany metélt Qilan: Mandulára hasonlító, hosszúkás, olajoszöld levelek. Származási helye Yaoyang, Xiping város, Anxi, Fujian és művelésének hosszú története van.Dél-Fujiban zöldes ooolongként árulják..
Szedés: 2022.04.28
szedési standard: kis kinyílt levelek (嫩青)
Időjárás napos
Hervasztás és fermentáció 11.5 óra
Válogatás 2022.05.18
Forró levegős szárítás:2022.05.22-2 x 30 perc
Első faszenes sütés: 2022.08.09 9:30
Második faszenes sütés:: 22.08.30 9:30
Lezáró faszenes sütés:: 22.09.25-9:30
A Wuyi oolongok időtlenek, az eltelt idő csak jót tesz nekik, az áruk is csak nő, mint a puerh teáké, vagy a villamosbérleté.