Elkészítéséhez használjon 70-75 Co-ra visszahűtött, lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi, 4-5 gramm teát.
Készítsen eleinte egy perces, majd a negyediktől kezdve egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
Kína zsúfotl központi vidéke Hunan (Déli tó) és a Covidról elhíresült Hubei (Északi tó) a valaha hatalmas kiterjedésű Donting tóról kapták nevüket. A tó két szempontból ma is figyelemreméltó gazdasági forrás: ez Kína legnagyobb belvízi halászterülete és itt termelik a Jün Shan Yin Zhent "A" sárga teát. A teát a Junshan szigeten termesztik, ami fontos és híres célpont colt a Song, Ming és Qing dinasztia utazóinak és tulajdonképpen nem is volt sziget. A Junshan szigetnek nevezett hely egy nagy ártéri öböl kiszögellése, ami a térképeken egy félszigetnek látszik. A legutóbbi időkig szárazon is el lehetett érni, aztán a tó vízszintje némileg emelkedett és elvágta a partoktól. A sziget maga a környező területekhez képest egy gazdag biodiverzitású földi paradicsomnak tűnik. A komp ami a szigetre visz mocsaras területek és horgászállások mellett visz el. Alig pár méterrel a jelenlegi vízszint felett pedig Kína legrégebbi teaültetvényei várnak minket látogatásra. A teát nagypapa stílusban, üvegpohárban készítik. A csak itt és csak így különleges kézműves módszerrel készített egész története során hódoltai teaként szerepelt Jün szigeti ezüst tűk sárga tea fél kilójáért 1100 EURot kérnek, már ha van egyáltalán.
Jūn királyság, de a teairodalomban utóízt jelent shān = hegy Yin: fém (ezüst) zhēn: fém tű
A yin zhen fujiani, hunani, vagy liuani fehér tea, ahol a tea szedésekor mindhárom hajtást egyszerre szedik, majd a középső, legfiatalabbb rügyet különválasztják- olyan ez, mintha mégegyszer szednék a teát, a maradék leveleket pedig különálló levélteaként dolgozzák fel.
Ahhoz, hogy a sárga teát, mint különálló kategóriát igazán megérthessük, meg kell értenünk a Jun Shan Yin Zhent és magát a helyet. A Jun Shan Yin Zhent egyik teakönyvben fehér teaként szerepel, a másik teaboltban zöld, de a legtöbbször zöld rügyteaként szerepel, amit csak tovább bonyolít, hogy ugyanitt egy megszólalásig hasonló zöld rügyteát is termelnek Yun Shan Qing Zhen君山青針néven.
A Jun Shan Yin Zhen 君山银针 hazája a Dongting tó partján fekvő Yueyang város környéke Hunan tartomány északkeleti szegletében, ami kétezer éves, ma is dinamikusan fejlődő ipari, kereskedelmi központ. A helyet minden értelemben a Jangce folyó és Kína második legnagyobb tava a Dongting határozza meg, . A tavon sziget, rajta "72 domb" a császár két ágyasának sírja (Erfeimu), a füstölők dombja (Xianglushan), a Liu Yi forrás, ami egy Tang dinasztiabeli szerelmes könyv szereplőjéről kapta a nevét. A dombok fantasztikus bambuszerdőkkel és teaültetvényekkel borítottak.
Krisztus után 640-ben a Tang korabeli hercegnő Wen Cheng magával visz ebből a teából Songsten Gampo királlyal, a Turfan ősi tibeti királyság uralkodójával kötött házassága után. A császári adományok teái között sorolják fel. Felbukkan a híres "Hong Lou Meng": A vörös palota álma c. Jia dinasztiabeli regényben is.
Még régebbi mítosz szerint a tea magvait először 4000 évvel ezelőtt Niu Ying Istennő vetette el. Aztán Li Dong Yuan, a Tang dinasztia második császárának koronázása során bor helyett egy csésze teát adtak neki a helybeliek. Miután kiitta a csészét, a csészéből felszálló gőz daruformát öltött (ami a teával együtt már ekkor is a hosszú élet szimbóluma volt), majd a császár felé fordult, háromszor meghajolt, szárnyra kapott és elszállt. Az érdeklődő természetű uralkodó a csészébe nézett és döbbenten látta, hogy a tealevelek mind függőlegesen állnak, akárcsak a bambuszlevelek, mintha a csésze aljából törnének az ég felé. A fiatal uralkodó megdöbbent a sosem látott teán és érdeklődése feltámadt. Időközben a bambuszhajtásra, vagy tűkre hasonlító tealevelek, akár a hópelyhek, elkezdtek a csésze alja felé hullani, majd ismét felemelkedtek. A Császár döbbenten kérdezte a szolgáját, miért történik mindez, mire az azt válaszolta, hogy a víz a daru otthonából, a Yun Shan tóból származik, és a levelek madártollak, amik állva köszöntötték őt. A Jun hegység vize találkozik a Yin Zhen teával felség és tisztelegnek felséged előtt. Azt is elmondta, hogy a daru köszönése, majd elrepülése annyit jelent, hogy a császár szerencsés és másoknál hatalmasabb lesz. A császár természetesen hallatlanul boldog volt, a teát elnevezte Jun Shan Yin Zhen-nek és naponta itta. A Jun Shan Yin Zhen Kína teljes teatörténelme alatt hódolati tea volt, ami annyit jelentett, hogy a mindenkori uralkodón és udvartartásán kívül más nem kóstolhatta, azt be kellett szolgáltatni. A tea öntete enyhe uralkodói narancssárga árnyalatú, illata friss, zöld teát idéz, de szilárd, maradandó érzést kelt. Íze még mindig friss, de száraz, illatos a nyelvgyöktől a fejünk búbjáig. Ez bizony egy tea-chardonnay ? a legjobbak közül.
A fehér teákkal szemben a sárga teáknak határozott monotonális ízük van. Külön érdekesség, hogy ez az íz nemcsak több felöntés után, de hidegen is egyöntetű és hosszú ideig jelen van. Míg a legtöbb tea nedves érzést kölcsönöz, a sárga tea kifejezetten száraz, friss érzést kelt.
A Jun Shan Yin Zhen a Jun hegy Long Zhen típusú, kibomlatlan barkás rügyteája, amit a feldolgozás során enyhén megsütnek, azonnal lezárva a teában gazdagon előforduló polifenolok átalakulásának útját, majd hosszan 10-15 órán keresztül, meleg párás körülmények között tartják, dunsztolják, végül szárazra sütik, vagy forró levegővel szárítják.
A Jun Shan Yin Zhen eredeti termőterülete elképesztően kicsi, a róla származó tea már-már nem létezően ritka, a korlátozott termőterületből, a felhasznált levéltípusból és munkamódszerből következően elérhetetlenül drága. A tó környékén, valamint a szomszédos Jianban termelt másolatok is a legjobb zöld teák árának közelében vannak. A sárga Jun Shan Yin Zhen tea öntete enyhén sárgás zöld, némi narancs árnyalattal, mégsem ezért hívják sárga teának.
Sárgává nem az emberi találékonyság, sem a mese, vagy a legenda, hanem a természet tette; Yun Shan szigetén a Camellia Sinensis egyedülálló variánsával találkozunk, olyan teanövénnyel melynek virágszirmai a szokásos fehértől eltérően sárgák. Misztikus helyen született, mítikus történetű, nagyon is valóságos, rendkívüli módon frissítő tea. Az eredeti Yin Zhen sárga köntösben, mint az uralkodó, uralkodó a teák közt.
Belépő a sárga teák világába itt >>>>>>
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.