Elkészítéséhez használjon 70-75 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi 4-5 gramm teát.
Készítsen eleinte egy perces, majd a negyediktől kezdve egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. Az elkészítés során a legfontosabb a jó minőségű víz használata és az Ön mozdulatainak finomsága.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
Sok év után most először mutatjuk be ezt a legendás teát Henan tartomány tartományi szintű fővárosából Xingyangból.
A Xingyang Maojian 信阳毛尖 rajta van a legendás és fölösleges legjobb tíz kínai tea listáján, ( Zhong Guo Shi Da Ming Cha 中国十大名茶 ), de ettől sokkal lényegesebb szerepet tölt be a kínai teában. A vidék tea-régészeti szempontból is kitüntető szerepet tölt be, az i.e. 9. századból találtak tea műveléssel és fogyasztással kapcsolatos leleteket. A kínai középkorban minden forrás a minőségi tea szinonimájaként emlegeti ezt a földet.
A szekérderéknyi díj közül, amit a tea története során besepert és amelyek valamilyen módon a szülőváros turisztikai és termelési promóciójának részét képezték, kiemelkedik az 1915-ös Világkiállítás díja, továbbá a 2007-es Japánban tartott Világ Zöld tea Konferencia díja.
A hatmilliós város teáját messze a hegyek között termelik Shihegang, Dongjiahe és Wujiadian járásban Dongshuanghe déli vidékén, Shihe körzet Liulin, Lijiazhai, Tanjiahe, Shisanliqiao járásában valamint Pingqiao város környékén. Ez praktikusan annyit jelent, hogy a nagyvárost övező hegyek telis-tele vannak teával, itt készülnek azok az ikonikus képek, amelyeken teaföldek látszanak a hullámzó dombokon, ameddig a szem ellát.
Xinyang teáit Luyu a nyolc leghíresebb teatermő vidék között említette 1958-ban pedig hivatalosan is a 10 leghíresebb tea közé választották a Guapian, a Long Jing, a BiLuo Chun, a Tie Guan Yin, a puerh a Huangshan Maofeng a Quimen és a Ta hong Bao és a Jün Shan Yin Zhen mellé.
A Xinyang Mao Jian Henan tartományban az észak-kínai száraz fennsík peremére felvezető hegyes vidéken termelik, ahol bőséges a csapadék és a köd, a szokásosnál hidegebb az éghajlat, ezért kicsit később, a Long Jinggel egy időben szedik.
A vidék sok teája közül a főszerepet a kinyílt és megnőtt hármas rügyből sodort Mao Jian teák adják. Van köztük bolyhosabb, törékenyebb, barkásabb, sima, bőrszerű, de az alap mindig a kinyílt, kamasz fiatal rügy.
A tea nagyon furcsa karakterű, valóban különleges: selymes és kerek, de mégis erőteljes, erős illatú és ízű, kámforos.
Jónéhány felöntésen keresztül lehet faggatni az első háromban visszahűtött 70-75 Co-os később egyre forróbb és egyre hosszabb vízzel.
Nem biztosm hogy a jedvenc teánk lesz, de hamar belevésődik íz és illat emlékezetünkbe fura, áééhatatos, és mégis bájos karaktere.
A Xinyang Maojian fő elosztói hatalmas méretű szövetkezetek, ilyen a Xingyang Longtan gyártó és kereskedő, ami három nagy kínai tea márkát ápol ezek a Longtan, a Wuyunshan és a Luyu.
Belépő a zöld teák világába itt >>>>>>
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
Hegyek mind tele teával