Elkészítéséhez használjon 70 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, (összes ásványianyag tartalma < 50 mg/liter), előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) kannát és szűk evőkanálnyi, kb 7-8 gr teát. Készítsen 1-1,5 perces felöntéseket, ezekből három gazdag és 4 hígabb, de egyre édesedő teát kap. A felöntések során használjon egyre forróbb vizet egészen 90-95 Co-ig.
Felbontás után gondosan lezárva tartsa hűtőszekrényben 5 Co-on.
Eszközöket a sencha elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt.
Október utolsó hetétől kapható, ameddig a készlet tart.
A japán teák sosem frissek és mégis mindig azok. A tavaszi szedést követően közel fél évig érnek.
A japán teaültetvényeken a shincha mellett a legfontosabb bemutatótea a tsubokiri időszak reprezentatív teája. Október végére, amikor a teaházban a hidegek eljövetelével megnyitják a teaház közepén fekvő tűzhelyet eljön az ideje az idén májusban szedett teát tartalmazó korsó megbontásának. A gyokuro és a matcha esetében ez ténylegesen egy szertartás, míg a senchák kevésbé formálisan, de lehetőség szerint díszcsomagolásban érkeznek a vevőkhöz. A Marukyu-Koyamaen teák közül talán a Kotomidorihoz hasonló
2021-ben több nehéz év után végre újra egy kiváló év még kiválóbb teáit kóstolhatjuk
.
Ez itt egy elkeseredett leírás 2018-ból.
Marukyu-Koyamaen Tsubokiri sencha Kin 2018
A tsubokiri szezon arany teája egy nehéz év nyomait viseli magán. A késő tavaszi fagy után nehezen éledtek újjá az ültetvények, szinte mindenhol nehéz évjárat volt 2018. Ennek ellenére egy arany címkével jelzett teának meg kell próbálnia nemesnek és aranyosnak lenni. A szokásosnál több, hamar élesedő aranyos helyett fanyaros jegyet kicsit forróbb vízzel és rövidebb felöntésekkel lehet ellensúlyozni. A harmadik felöntésben szépen elsimul a tea. Legalább mindenkinek világos lehet, hogy a teában is vannak évjáratok (persze ehhez ugyanazt a teát két különböző évben is meg kellene kóstolniuk.) A japán és koreai no meg az ortodox tea hagyomány igyekezete ellenére, hogy a minőséget időben, az egyes évjáratok között egalizálják, igenis érezhető, ha jobb és érezhető, ha kicsit rosszabb évet éltünk. A borban már nem így van Bruno Prats, a bordói borász szerint "nincsenek többé rossz évjáratok", azaz nincsenek többé évjáratok. Szerintem pedig már nincs a régi értelemben vett bor sem és ebben a folyamatban pont a lényeg, a bor energiája veszett el. Ismétlem, ez egy nehezebb évjárat, amit a gyártó elegánsan oldott meg. Másrészt attól, hogy egy év nehezebb a teatermesztés és ipar még létezik, választanak első teákat, ebben az évben pédául Maiko és Hoshi teák lettek az elsők a gyokuro kategóriában. A kisebb mennyiségű, nehezebben előhívható teatermés 90 helyett 80 grammos tasakokat is hozott.
A tasak 80 grammos
A tubokiri teákról az új tea bemutatásának szertartásáról itt és itt olvashat.
Felnyitás és használat után tartsa lezárva, fémdobozva zárva hűtőszekrényben 5 Co-on! Teakészítés előtt vegye elő a hűtőszekrényből és várja meg, amíg felveszi környezete hőmérsékletét. Legjobb a vásárlást követő 6-8 hónapban. A csomagoláson látható lejárat a tea friss karakterének megőrzésére vonatkozó gyári ajánlás, minőségét egyebekben két évig megőrzi.
Eszközöket a sencha elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt.
Belépő a sencha világába pedig itt >>>>>>
További írások és tanulmányok találhatóak a japantea.hu oldalon.