70 fok, egy perc, többször
A híres manga figuráról Hóistennőről (Shirahime 白姫抄) nevezték el ezt a teát, ami természetes mutáció révén jött létre a Hoshino völgyben. Világoszöld rügyből sárgás-fehér levél fejlődik ki, aminek elegáns, lágy, édes íze van, ami miatt természetes gyokuronak is nevezik.
Ez nem azt jelenti, hogy a legjobb gyokurókat meghazudtoló ízek ömlenek a csészénkbe, ez egy kémiai kijelentés, a tea igazából semmire sem hasonlít. A dobozt bontva nagyon illatos, a kinézete minimum meglepő, az íze pedig telt fehér, kitartó, édes, majd a későbbi felöntésekben nyers fehér.
A különleges fehér - sárga levelű teavariánsok máshol is ismertek, de termesztében-termelésben elég ritkák, a kínai zöldek közül az Anji Bai Cha mellett még pár ilyen tea ismert.
★Ez a tea aranyérmet nyert a 2021-es Világ Zöld tea Versenyen★
Senchaként érdemes elkészíteni 60-70 fokosra visszahűtött vízzel.
Korlátozott mennyiségben ugyanebből a teából őrölt matcha is kapható.
Íme a különbség a Shirahime fehér levél és a normál sencha között.
Jól látszik, de még nagyobb az ízbéli különbség.
A természetesen fehér, tehát, nem fehér teaként elkészített, hanem a fehér megjelenésű és fehér jellegű teát természetes gyokurónak is nevezzük. A természetes mutációval létrejött fehér tea fotoszintézise és klorofill tartalma jóval alacsonyabb, és a benne található aminosavak kisebb valószínűséggel alakulnak át katechinekké, ami végeredményben sokkal nagyobb umami tartalmat eredményez. Csakúgy, mint a gyokuro esetében, de ott az árnyékolásnak köszönhetően. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez gyokuro színű, és gyokuro ízű.
A fehér tea kétségtelen magasabbrendűsége ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden fehér tea kitűnő.
Lentebb a hajnali fagy elől védendő a betakart tea sorok.