Usuchaként elkészítve 2 chashaku (kb 2 gramm) teát öntsön fel 1 dl lágy, tisztított vízzel, melynek hőmérséklete nem haladja meg a 95 C° -ot. Koichához 3 chashaku teát használunk 60-80 ml vízzel.
A matchát tartsa mindig hűtőszekrényben!
Eszközöket a matcha elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat.
Belépő a matcha tea világába pedig itt >>>>>>
Mielőtt megtévesztéssel vádolnának: teljesen koffeinmentes tea és kávé nem létezik. Különféle módszerek léteznek a koffeintartalmú növények koffeintartalmának kivonására, a kémiai módszerek érthető módon nem túl bizalomgerjesztőek, ám elfogadottak. A tea esetében szerencsére a koffein olyan alkotórésze a teának, ami az első felöntések során nagyrészt kioldódik. Innen az ötlet az alacsony koffeintartalmú tea előállításáre. A csak rügy árnyékolt leveleket feldolgozás közben hideg vízzel többször átmossák, így a koffein jelenetős része, több, mint 80 %-a kioldódik, miközben az értékes polifenol frakció, ezen belül az ECGC jórészt érintetlen marad. Ezután a leveleket szárítják, osztályozzák, majd a már ismert módon gránitmalomban megőrlik. Olyan matcha tehát, amit fogyaszthatnak a terhes és szoptató anyukák, vagy magas vérnyomásban szenvedők. Ráadásul a tea theanin tartalma miatt az érfalakat ellazítja, ami kellemes közérzetet biztosít.
A tea usucha és koicha formában is elkészíthető.