Használjon 40-65 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, 8-9 gramm teát, előmelegített teaszettet. A felöntés idejét válassza meg saját ízlése szerint, egyre forróbb víz használatával, egészen 90-95 Co-ig. Két intenzív, egy erős, de lágyuló, majd további három "híg", de édes felöntést ad.
Első felöntés: 2,5-4 perc 45-50 Co-on, második felöntés: 15-30 mp 60 Co-on, harmadik felöntés: 1 perc 60 Co-on
Eszközöket a karigane elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt.
.
A karigane Muratake egy gyokuro eredetű szár és levélmaradék tea. A kariganéról részletesebben itt olvashat. Elkészítéséhez lágy, tisztított vízre van szükség, ez az a tea, ahol bátran kiélheti teakészítő kreativitását. Gyokuro eredetű teaként elkészíthető 40-60 Co-os, 4 perces első felöntéssel, rövidebb és forróbb továbbiakkal, de lehetséges forróbban is kezdeni. A karigane akkor született, amikor a japán teák feldolgozása egyre részletezőbbé vált. Ez a XIX. sz. végén történt, Uji teakertjeiben, a gyokuro feltalálásával egy időben. Az új tea utak keresése során szó szerint szétszedték a teát. A kifinomultabb ízek keresése közben minden olyan anyag nem kívánatossá vált a teában, ami a legkisebb fokú fanyarságot idézhette elő. Ilyen volt a levél szára, a levél nyele, nagyobb erezete, és a levelek alsó harmada. Voltaképpen minden, ami a legszebb, legédesebb teában nem volt benne, bekerült a kariganéba. Ez a selejtezésből nyert anyag még mindig túl értékes volt ahhoz, hogy eldobják, külön tea született hát, ez lett a karigane. A későbbiekben a gyokuro karigane mintájára más teák ízét is finomították a levélszárak lefejtésével, de bizonyos feldolgozási módszerekben egyszerűen a karigane kosarába került minden, ami a szelektálás legdurvább anyagait eredményezte. A kora tavaszi szedésekből, (gyokuro, kabusecha, sencha) a karigane még az anyatea rész-teájaként került ki, a nyári nyárvégi teákból már egyszerű osztályozási hulladékként. A Karigane kanjija: Gan azt jelenti vadlúd, míg a Kari kanjija (jin) a sokaság, a gazdagság, az arany jele. Muratake azt jelenti bambusz rengeteg. (A mura kanjija házak sokaságát jeleníti meg, azt is jelenti: falu) Tokusen pedig a válogatás minőségére utal. Arany vadludak a szépséges bambuszerdő fölött. A karigane név egy metafora, a levélszárak és maradékok úgy lebegnek a tea felszínén, mint ahogy megannyi vadlúd pihen a tengeren a hosszú vonulás közben. Marukyu Koyamaen karigane teái gyokuroból, közvetlen álcahálóval árnyékolt kabusechából, vagy senchából készülnek. A karigane ízvilága általában még egy kezdő teázó számára is meglepően édes. A karigane teák viszonylag alacsonyabb koffeintartalmuk mellett üdítőek, éppen ezért akár késő este is ihatóak. A muratake kilóg ebből a sorból. Ízvilága egyáltalán nem könnyed, inkább olyan, mintha arra a teára szeretne emlékeztetni, ahonnan jött. Egy jó karigane osztályozása, válogatása kézzel mérhetetlen munka, a japánok természetesen már ezt is gépesítették, amellett az alapteája rendkívüli minőség, ezért nem is olcsó teákról van szó. De a Muratake nem is kíván más kategóriába esni. Ez ugyanaz a tea, mint szülője a gyokuro. Csak éppen sokkal választékosabban öltözködik. |
Felnyitás és használat után tartsa lezárva, fémdobozva zárva hűtőszekrényben 5 Co-on! Teakészítés előtt vegye elő a hűtőszekrényből és várja meg, amíg felveszi környezete hőmérsékletét. Legjobb a vásárlást követő 6-8 hónapban. A csomagoláson látható lejárat a tea friss karakterének megőrzésére vonatkozó gyári ajánlás, minőségét egyebekben két évig megőrzi. Eszközöket a karigane elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt. Belépő a karigane világába pedig itt >>>>>> További írások és tanulmányok találhatóak a japantea.hu oldalon. |