Elkészítéséhez használjon 70 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, (összes ásványianyag tartalma < 50 mg/liter), előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) kannát és szűk evőkanálnyi, kb 7-8 gr teát. Készítsen 1 perces felöntéseket, ezekből három gazdag és 4 hígabb, de egyre édesedő teát kap. A felöntések során használjon egyre forróbb vizet egészen 90-95 Co-ig.
Felbontás után gondosan lezárva tartsa hűtőszekrényben 5 Co-on.
Eszközöket a sencha elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat itt és itt.
Balra egy sencha, középen a fukamushi sencha, jobbra a kabusecha.
A japán zöld teákat gőzölik, ezzel állítják meg a fermentációt. A gőzölés általában 20-30 másodpercig tart, a tea tulajdonképpen csak keresztülzuhan egy csatornán, amiben forró gőz áramlik fel. Ezt a teacsaládot futsumushi cha (普通蒸し茶) normálisan gőzölt teának is hívják. Ha a gőzölési folyamat tovább tart (1-1,5 percig) azt a teát fukamushi chának (深蒸し煎茶) nevezzük. Mélyen gőzölt teaként gyártanak senchát, kabusechát, banchát, sőt gyokurót is. A mélyen gőzölt tea nagyon eltérő karakterű lesz. Csökken a tea fanyarsága, jelentősen nő az íz mélysége, édesebb és testesebb benyomást kelt. A fukamushi teák levele a tartósabb gőzölés során jobban sérül, ezért szárítás után ritka a tű formájú, magas minőségű fukamushi sencha, sok szokott lenni benne a poros, morzsalékos állomány, ami eltömíti a szűrőket még erősebbé, mélyebben zölddé téve az öntetet. A fukamushi túlgőzölése során a katechin összetevők részben károsodnak, túlsúlyba kerülnek az aminosavak, ettől édesebb és zöldebb az öntet. Elkészítéskor használjuk a megszokott 70 C fokos vizet, kicsit rövidebb, 40 másodperces felöntésekkel.
Hoshino Seichaen fukamushi senchája helyesen elkészítve vastag, tömör, vajas, édes, kellemes emlékeket megalapozó tea.
Épphogy gőzölés után