Elkészítéséhez használjon 90-95 Co-os, lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, közepes űrtartalmú (4-600 ml) teáskészletet és két csapott evőkanálnyi 8-9 gramm teát.
Főzze lassú lángon lefedve 10 percig, majd hagyja lefedve további 10 percig. Szűrje le és így fogyassza el.
A herbateákat tartsa az általunk adott jól zárható tasakban, hűvös, napfénytől védett helyen, akár hűtőszekrényben.
A macskakarom Amazóniában, a közép-, és dél-amerikai esőerdőkben honos fásszárú lián, ami 30 méterre is felkúszhat a fákra, nevét pedig a szár mentén kiágazó karomra emlékeztető hajtásairól kapta. Nagy ellpitikus, egymással szemben elhelyezkedő vastag levelei vannak.
Két különböző tulajdonságú faját használják a gyógyászatban: az Uncaria guianensi az osteoarthritis kezelésében használatos, míg az intenzívebben kutatott Uncaria tomentosa összetettebb hatóanyagokat termel. Más fajait, így az Uncaria rhynchophyllát a kínai hagyományos medicina használja.
A macskakarom széles körben elhíresült, mint a citosztatikus kezelésben is alkalmazható természetes gyógynövény. Ugyanakkor a hivatalos orvosi kutatóintézetek, szövetségek, stb állásfoglalása szerint "tudományos eredmények nem támasztják alá ezt a hiedelmet, a reménytkeltő kezdeti kutatások további elmélyülést és elemzést kívánnak, így a macskakarom hatásával kapcsolatos várakozásaink, elvárásaink egyenlőre bizonytalanok".
A dél-amerikai törzsek különféle gyógyhatásai miatt évszázadok óta használják a macskakarmot. A hetvenes években egy osztrák utazó Klaus Keplinger járt a perui őserdőben és tanult a növényről az Ashinaka törzs gyógyító sámánjától. Keplinger aztán leírta a növény hatóanyagait. Ezt követően a macskakarom óriási népszerűségre tett szert a nyugati világ alternatív medicináiban. A kereslet oly nagy mértékben nőtt, hogy a perui kormány szabályozta a növény betakarítását. Mivel a hatóanyagok megtalálhatóak a gyökérben és a szárban is, ma tilos a teljes növény begyűjtése, helyette a talaj fölött 1 méterrel kell levágni. Ugyanazt a növényt hajtás után csak évekkel lehet újra betakarítani. Mint minden gyógynövény esetében nagy különbség lehet hatóanyag tekintetében a natív és a másodlagos, termesztett növény között.
A kereskedelemben leginkább kapszula formában kapható, mi a foglalkozásunkból eredően inkább tea formában fogyasztjuk. A lapachohoz és katuabához hasonlóan 8 grammnyi macskakarmot alacsony lángon, lefedve kell főzni kb. 5 percig, majd állni hagyni 5 -10 percig. A tea sötét öntetű, enyhén asztringens, finom, kicsit savanykás.
best before 2024. május
A teautja herbateái nagy tisztaságú, organikus termesztésből származó termékek. Alkalmazásuk esetén tartsa be az elkészítéssel kapcsolatos útmutatásokat, ne használjon fölöslegesen sok teát. Herbateáink nem tartalmaznak semmiféle színező, ízesítő, ízfokozó anyagokat vagy hozzáadott aromákat. Ennek köszönhetően különös figyelemmel kell tárolni, légmentesen zárt, hűvös, sötét, száraz helyen, ha lehetséges fémdobozba zárt papírzacskóban. Az elkészítés során lehetőség szerint minden esetben a lehető leglágyabb, (<50 mg / lit összes ásványianyag tartalmú) tisztított vizet használja 90-95 Co-on.