Elkészítéséhez használjon 90-95 Co-os, lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, közepes űrtartalmú (4-600 ml) teáskészletet és két csapott evőkanálnyi, 8-9 gramm teát. Készítsen egy 4-5 perces felöntést, majd még egyszer öntse fel hosszabban.
A herbateákat tartsa az általunk adott jól zárható tasakban, hűvös, napfénytől védett helyen, akár hűtőszekrényben.
Moringa herbatea
A Moringa oleifera a Himalájából származik, trópusi-szubtrópusi területen él és széles körben termesztik főként Indiában, de gyakorlatilag az egész Földön előfordul, a Karib-térségtől Óceániáig. Magvát éretlen és érett formában, továbbá levelét, virágát és olaját is élelmiszerként hasznosítják, eredményes alternatív növény lehet az alultápláltságtól sújtott területeken. Magas az ásványianyagtartalma, talán emiatt kapta fel a média és vált a jelenkor új "szuperélelmiszerévé". Antioxidánstartalma a teához, vagy matéhoz hasonlítva alacsony, de ez nem akadály abban, hogy tudományosan nem igazolt mindenre hatásos orvosságként propagálják. Az íze kellemes, telt. Bármilyen teához adagolható.
Hatóanyag: gyökérben glikozinolátok (pterygospermin, glükotropeolin), gyökérkéregben 0,1% alkaloid benzylamin (moringin), magban kb. 36% zsíros olaj
Alkalmazás: gyökér stimulans, keringésjavító tonicum, diureticum, carminativum, stomachicum, spasmolyticum, a magolaj (Oleum Moringae = Oleum Behen) táplálék, reuma ellenes, kozmetikum.
Indiában termesztett herba.
BBD 2027. március