Honos Kínában, K-Ázsiában, Távolkeleten. Koreában termesztik a legnagyobb mennyiségben, Korea és Kína gyártja a legjobb minőséget. Évelő lágyszárú, a gyökeret rendszerint 4-7 éves növények szolgáltatják.
Ez a hivatalos drog. Hatóanyaga: 1,5-3% triterpén-szaponin (tetraciklusos dammaran-típusú és kisebb arányban pentaciklusos oleanan-típusú) ginsenosidok, kisebb mennyiségben poliin
(falcarinol, panaxynol), peptidoglukanok (panaxan A-U), poliszaharidok (pl. keményítő), kb. 0,05% illóolaj (limonen, citral).
Az emberiség évezredek óta termel és fogyaszt olyan növényeket, amelyeket különösen előnyösnek tapasztal az egészség megóvására és az életminőség javítására. A ginszeng az egyik legnépszerűbb fitoterápiás gyógynövény.
Neve (Pan=minden + axos=gyógyszer) azt jelenti, mindent gyógyító növény. A kínai név (renshen) a gyökér ember alakjára, továbbá a test, az elme és a szellem egységére utal.
A már sokszor idézett Bencao Gangmu (a kínai gyógynövény encilkopédia Li Shizhen 1596.) szerint a ginszeng nem gyógyszer, hanme fitoterápiás, roboráló, erősítő szer, ami 23 betegség kezelésére alkalmas, egyben a Dongeui Bogam , akoreai klinikai farmakológia összes 3944 receptje közül 653-ban (az összes recept 16.6%-a) szerepel összetevőként.
A ginszeng fajtái:
1. Panax ginseng C. A. Meyer (Koreai ginszeng)
2. Panax japonicus C. A. Meyer (Japán ginszeng)
3. Panax major Ting
4. Panax notoginseng (Burkill) F. H. Chen (Sanchi ginszeng)
5. Panax omeiensis J. Wen 6. Panax pseudoginseng Wallich
7. Panax quinquefolius L. (Amerikai ginszeng)
8. Panax sinensis J. Wen
9. Panax stipuleanatus H. T. Tsai & K.M. Feng
10. Panax trifolius L. (Törpe ginszeng)
11. Panax wangianus Sun
12. Panx zingiberensis C.Y. Wu & K.M. Feng
13. Panax vietnamensis Ha et Grushv. (Vietnámi ginszeng)
A feldolgozás alapján háromféle ginszenget különböztetünk meg
(a) friss ginszeng (4 évesnél fiatalabb, frissen fogyasztható)
(b) Fehér ginszeng (4-6 éves, tisztított, majd napon szárított);
(c) vörös ginszeng (6 évesen takarítják be, majd gőzölik és szárítják)
A vörös ginszeng feldolgozási módot a megnövekedett igény hívta életre.
Bevizsgált, az EU növényegészségügyi előírásoknak megfelelő ginszeng.
Best before 2026. április
Egyébként így néz ki az egész gyökér, ami ugyancsak felvágható és fogyasztható, de mi a fenti vágott változatot kínáljuk, amit egy ahogy van meg lehet enni, nagyon finom, csak persze pár darabkánál nem kell többet.
Cikkek a témában.