Elkészítéséhez használjon 95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi, kb. 4 gramm teát.
Rövid elmosás után öntse fel sokszor, egyre hosszabban és egyre forróbb vízzel.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
Ennek a teának a kialakulásáról és gyártásáról , a Wuyi hegység ködbe burkolózó kisbokros ültwetvényairől és a füstölőházakról részletesen itt írtunk.
A Lapsang Souchong a világ első fekete teája, neve Zheng Shan Xiao Zhong 正山小种, egy Wuyi hegyi kis település teája, ahol a legenda szerint a szokatlanul esős időszakban fedett helyen próbálkoztak a tea szárításával, ekkor járta volna át a teát a fenyőfüst jellegzetes illata. A helyzet ettől jóval prózaibb, egyszersmind bonyolultabb. A Wuyi fekete teák kialakulásáért a XVII. században fellendülő tengerentúli export a felelős. Ebben az időszakban már ismertek voltak a hosszú, erősen sodrott Wuyi Yan Cha oolong teák, a Zheng Shan kicsiny falujában is hasonló teák kialakításával próbálkoztak az európaiak által kedvelt, alacsony növésű, erősen visszanyírt kislevelű Bohea fajtákból. A Souchong a fejlődés utolsó levélszakasza, az újból és újból kifejlődő, egymás fölött sorakozó rügyek utolsó darabja, őszre ez a legalsó, még idei levél. Ezt az egyébként haszontalan levelet használták erősen sodorva, teljesen fermentálva, miközben nyers, durva ízét finom füstöléssel díszítették. A Lapsang Souchong igen kedvelt a nyugati vásárlók között, meglehetősen olcsó és értéktelen tea.
Értéktelenségét tovább fokozza az, amit a német importőrök nem kötnek a fogyasztó orrára, nevezetesen, hogy a nyugati piacra kerülő, erősen füstös Lapsang Souchong teák sosem láttak sem fenyőt, sem füstöt, helyette füst aroma (!) nyomja az érzést az orrunk alá. Jobb is, ha nem nevezzük ugyanazon a néven. A Zheng Shan Xiao Zhong első szippantásra, alig-alig, sőt egyáltalán nem mutat füst illatot. Füst helyett tűlevél és nyári tábor az elmosás alatt, az első felöntéskor fog a kanna fedele alól kiszabadulni.
Szigorúan csak Gong Fu Cha módon készíthető finom tea.
Aki magyar füstölt szalonna füstösnél is füstösebb illatát várja, az csalódni fog.
2015 kora tavaszi szedés
Belépő a fekete (vörös) tea világába itt és itt >>>>>>
A fekete teák osztályozása a Teazinben található.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.