Elkészítéséhez használjon 90-95 Co-os, lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, közepes űrtartalmú (4-600 ml) teáskészletet és egy csapott evőkanálnyi, 4-5 gramm teát. Készítsen egy 10 perces felöntést, majd még egyszer öntse fel.
A herbateákat tartsa az általunk adott jól zárható tasakban, hűvös, napfénytől védett helyen, akár hűtőszekrényben.
Modica csokija a kakaó korai európai történetét konzerválja mindmáig. Akkoriban a sziget spanyol fennhatóság alá tartozott és ez az időszak egybeesett a nagy felfedezések lázas, kereskedelmileg soha nem látott bőségével. A szicíliai manufaktúrák a kakaó feldolgozás ősi, eredeti, azték elvét vették át, honosították meg és őrizték meg máig. Ez annyiból áll, hogy a fermentált és pörkölt kakaómagokról aprólékos kézimunkával leszedik a fanyar héjat (ez normális esetben bennemarad a kakaómasszában), majd a kakaómagokat egy kis malomban őrlik, de gondosan ügyelve arra, hogy a massza hőmérséklete ne haladja meg a 60 Co-ot. Ekkor finomszemű nádcukrot kevernek hozzá és ha kell, ízesítik. Az így készített csokoládét nem lehet nyalogatni, nem olvad, kemény, csakis harapni és rágni lehet, ízei pedig korlátlanul bomlanak ki a szájban.
A modicai csokiteában egy kitűnő minőségű assami OP fekete tea van, modicai csokidarabokkal, kakaó és karubporral, fahéjdarabokkal. Hozzáadott aromákat, tartósítószert, vagy színezéket nem tartalmaz. A legfinomabb elkészítési módja, ha forró vízzel felöntjük, majd meleg tejjel, vagy tejszínnel elkeverjük.