Dél-Amerika serkentő teája, amit az Ilex paraguariensis A. St.-Hil. friss, kifejlett leveleiből, hajtásaiból készítenek szárral keverve és anélkül. A matéból készült tea a mate, amit Brazíliában chimarrão-nak neveznek. A hideg vízzel, vagy gümölcslével elkészített mate a tereré.
A matét nyáron (a déli félteke nyarán, tehát a mi telünk folyamán) szedik és gyártják. Minden matét legalább egy, vagy másfél évig érlelnek, A gyártók a csomagolást követő két-három évben adják meg fogyaszthatóságát, ami a csomagoláson is látható. Envasado a csomagolás dátumát jelenti, amikor a tea tehát legalább egy-két évet már érett. Biztosra veszem, hogy a mate lesz az új super food. Napjainkban örvendetesen megszaporodott az ökológiai gazdálkodásból származó lényegében BIO mate márkák száma. Az argentin maték szárazabb, kiegyensúlyozott karakterűek, a paraguayiak robusztus, erős, energiával telt teák, az uruguayi - brazil chimarrão jellegű maték friss zöld, emiatt erősebb teák.