Elkészítéséhez használjon 95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy bő teáskanálnyi, de inkább pontosan kimért 7 gramm teát.
Egy rövid, pillanatnyi felöntéssel mossa át a teát és a keletkező öntettel a teáskészletet, majd öntse ki. Ezután készítsen eleinte egy perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. A tea felöntésekor keletkező habot le kell húzni az öntet felszínéről. A vizet eleinte ne közvetlenül a teára öntse, hanem a tea mellé, majd később kezdjen erőteljesebb nyomást gyakorolni a levelekre.
A Wuyi sziklás oolongok eredeti elkészítése csupán három felöntésről szólt (más források szerint ötről). Ez azt jelenti, hogy lehet és szabad intenzívebb önteteket készíteni, amelyek elegendő virággal árasztják el a csészénket. Ma már talán elfogadottabb a sok, akár 8-10 rövidebb felöntés
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
A Shui Jin Gui az oolong teák, azon belül is a Wuyi Shan oolong teák közül egyike az ún Si Da Ming Cong (mostmár úgy illene fordítani - a wu-Yi hegyi híres terroir teáknak), amelyek a Tie Luo Han, a Da Hong Pao, a Shui Xian és vagy a Bai Ji Guan, vagy a Rou Gui. Ezek az eredeti Wuyi teák, amelyek mellett még két tucat eredeti de ritka klón és sok tucat azóta kitalált tea létezik. Ezen a valószínútlenül kicsi sziklás területen tehát ezek a fontos, genetikailag gondozott alapfajták. Ezen belül aztán nem túl sok termelő, de annál több termék, tavaszi és őszi teák és legfőképpen különféle technikával elvégzett és sikerült sütések. Mind más. Van aminek a sötétre sütött kicsi levél áll jól, máshol az alig sütött nagy levél. Ez utóbbi általában drágább és nagyobb gyakorlatot is igényel a megítélésben, a kis levelű tételek könnyebben érthetőek finom, mély csokoládés illatukkal, de az árkülönbség elenyésző.
Visszatérve a Shui Jin Gui egy aranyló víziteknőc, ez a név pedig azért ragadt erre a teára, mert ennek a teraszai vannak a legközelebb a Wuyi sziklái között kanyargó folyóhoz.
Édes, gyümölcsös, telt íz, a csészében intenzív illatot hagy és sok vizet kíván a teázás után. A felöntött és kiszipolyozott levelek az enyhe sütés miatt elég zöldek. Később írunk még róla, de most itt a Karácsony, mennem kell.
Sok kóstolás, talán némi tapasztalat, de főleg ezután a ta után is elmondhatom, hogy a teás élet egy pontján felmerül a kérdés; minden teával akarunk-e foglalkozni, vagy inkább nem pazaroljuk az életünkben rendelkezésre álló kevés időnket és inkább csak a Wuyi oolongokat kóstoljuk hümmögve..
Kicsit hosszabban itt kóstoljuk, mai teánk a víziteknős címmel.