Elkészítéséhez használjon 95 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy bő teáskanálnyi, de inkább pontosan kimért 7 gramm teát.
Egy rövid, pillanatnyi felöntéssel mossa át a teát és a keletkező öntettel a teáskészletet, majd öntse ki. Ezután készítsen eleinte egy perces, majd egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. A tea felöntésekor keletkező habot le kell húzni az öntet felszínéről. A vizet eleinte ne közvetlenül a teára öntse, hanem a tea mellé, majd később kezdjen erőteljesebb nyomást gyakorolni a levelekre.
A Wuyi sziklás oolongok eredeti elkészítése csupán három felöntésről szólt (más források szerint ötről). Ez azt jelenti, hogy lehet és szabad intenzívebb önteteket készíteni, amelyek elegendő virággal árasztják el a csészénket. Ma már talán elfogadottabb a sok, akár 8-10 rövidebb felöntés
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
A Wuyi Shan 武夷山 gerincét a hagyomány szerint kilenc sárkányfészek övezi, köztük az egyik hegyoldalon mered félúton az ég felé a "három virág" sziklaszirt. A Ban Tian Yao 半天腰 egyik neve erre a meredek kitett szirtre utal. A tea másik régi neve 半天鹞 fehér sólyom volt a Ming dinasztia Yonglenianjian kolostorához kapcsolódva. Azt mondják, hogy a Yonglenianjian kolostor vezetője egy éjjel álmot látott, amiben egy fehér sólyom szállt a hegyek fölött és a kolostor fölött emelkedő hegyoldalon egy magot a csőrében tartva körözött, majd ledobta azt a hegyoldalra, félúton a csúcs felé,a virágos szirt közelében. A szerzetes ellenőrizni szerette vona álmát, ezért egy fiatalabb szerzetest küldött fel a három virág szirtre, hogy nézze meg, történt-e ott valami szokatlan az éjjel. Az eső esett, a sziklák csúszósak voltak, a szerzetes elindult, de vissza kellett jönnie a kolostorba segítségért és egy társával együtt ment a meredélyre kötéllel biztosítva az utat. Végre viszontagságos, nehéz és veszélyes kapaszkodás után ott álltak a völgy felé hajló három virág szirten, ahol semmi szokatlant nem találtak, kivéve egy ismeretlen, de frissen kicsírázott magoncot, ami már meg is vetette aprócska gyökereit a sziklán itt-ott fellelhető, átázott földfoltokon. A szerzetesek óvatosan felemelték egy darabka földdel együtt és elvitték a kolostorba, ahol elültették és gondosan felnevelték. A szerzetes biztos volt benne, hogy mivel a növény álmában jelent meg, így égi ajándék és elnevezte, "mint a sólyom" teának, avagy "égből jött teának". Mivel a sólyom és a hegyhát neve nagyon hasonlóan hangzik a tea neve idővel "félúton a hegycsúcs", illetve "félúton az ég felé" lett, ezzel is emlékezve a három virág szirtre, ami félúton a hegyháton található, félúton az ég felé.
A Ban Tian Yao egy gao dang, azaz legjobb minőségű tea, a többi Wuyi teához hasonlóan kislevelű Bohea-fajta, közepesen fermentált, szelíden sütött. Virágos tónusai visszafogottak, de érzékelhetőek. Sokkal kifejezettebbek a csokoládéra, kávéra, pörkölt malátára emlékeztető karamellás, édes illatok. Ízében üdítő, kerek, szép, gyümölcsösen édes. Kitűnő tisztító tea.
Gong fu cha kellékekkel és környezetben kötelező elkészíteni. Hosszú, 3 perces felöntésekből is ötöt, hatot bír ki, visszafogottabb stílusban előadva nyolc-tíz alkalomig is eljut. A képen az őszi, nagy levelű fajta látható, mi az utóbbi időben jobb szeretjük a tavaszi, kis levelű fajtát.
Az oolong teákról bővebben itt és itt olvashat, az oolong tea gyártását itt ismerheti meg.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
Őszi, nagy levelű változat