Elkészítéséhez használjon 70-75 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi 4-5 gramm teát.
Készítsen eleinte egy perces, majd a negyediktől kezdve egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. Az elkészítés során a legfontosabb a jó minőségű víz használata és az Ön mozdulatainak finomsága.
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.
2022-as Ming Qian - tavaszünnep előtti prémium zöld tea
Kiváló minőség egy sok szempontból szomorú, nehéz időszakban. Nem is sorolom miért. Ez az első év, amikor a háború, a járvány, a válság, a kötelező bevizsgálás miatt kis késéssel ér el hozzánk ez a rendkívüli tea. Általában március közepén nagy média figyelem közepette kezdik szedni a Nagy Buddha kolostor szerzetesei.
Árát nem csak minősége, kivételes megjelenése és illatainak, ízének komplexitása indokolja, hanem az, hogy szedése megelőzi a hagyományos longjing termő területek teáit és ezzel bemutató teának számít. Jó példa arra, milyen különleges teljesítményre képes az új kínai tea.
Xin Chang megye a kínai buddhizmus egyik központja 1000 éves tea termesztési hagyománnyal. A Da Fo (Nagy Buddha) Templomot 1600 évvel ezelőtt építették a Tiantai hegy csúcsán (1,138 m). Ugyanitt egy 16.3 máter magas Buddha szobrot is emeltek. A környék zöld teái egyszerű, hétköznapi teák voltak. A 90-es évek közepén határoztak úgy, hogy high end minőségű long jing tea gyártásába kezdenek. A templomról elnevezett teát 2002-ben jegyezték be. A teát akkor szedik, amikor a rügyek 1,2 cm hosszúak 1 rügy+1 levél szortimentben. Szedés után bambusz tálcákon 2 óráig hervasztják, rázzák, ezalatt a víztartalma csökken és aromagazdagsága nő. Ezután gépben 3-4 percig 200 fokon sütik. Kis szünet után kis adagokban kézzel sütik tovább 80-100 fokon 15 percig. Újabb pihenés után még alacsonyabb hőmérsékleten kb 20 perc alatt sütik be véglegesen. Nagy élőmunka igényű, korai szedésű kézműves tea.
A Xinchang Da Fot 2002-ben jegyezték be márkanévként. 1995-ben nagydíjat kapott a Kínai Nemzeti Technológiai vásáron. Mértékadó vélemények szerint a legjobb longjing tea. De ez a tea kultúráját tekintve egyáltalán nem új. A teát egy 400 méter magasan fekvő chan (zen) kolostor közelében termelik, innen a név, Nagy Buddha.
Az eredeti long jing nagyon kis terület, a ma már teljesen beépült és iparosodott, a szokásos kínai szmoggal elfedett Hangzhou 杭州 várostól nyugatra, a Nyugati-tó partján. Ez egy csupán 15x10 km nagyságú terület, központja a tó partja, a híres, különlegesen jó vizet adó forrásokkal, tele teaturistákkal és a rájuk épülő iparral. Mindenesetre a long jing eredetét törtvény védi, csak erről a területről szedett teát szabad Xihu Long Jingnek nevezni.
Az tehát alapkövetlemény, hogy egy long jing teát "xihu"-nak hívjanak. A Nyugati tó ugyanakkor több tucat, az eredetileg használtaktól már jócskán eltérő, újonnan kifejlesztett teafajtát és termőterületet is jelent. A hagyományos teafajták
a jiukeng (鸠坑) „galambfészek”;
a meijiawu (梅家坞), a long jinget adó falu neve is;
vagy a meiwu (梅乌)
és a yunqi (云栖) „a felhők alatt”.
A tradicionális long jing terroirja négy teát jelent, ezek az
Ezek közül a Shi Feng 狮峰 a Long Jing teák csúcsa, a közmondás szerint; "a legjobb kínai tea a Long Jing, a legjobb long jing a Shi Feng". Ez a földrajzi hely és az itt használt teafajta neve is egyben.
Nyugatra ritkán jut el, itt inkább Xihu és Meijiawu fajtákat árulnak. A mi Shi Feng Longjing teánkat itt találja.
Melyek ezek a Xihun túli, szezon előtti teát is adó területek? Olyan vidékek, amik bár beletartoznak a Nyugati tavat is magába foglaló long jing termő Hangzhou, de főleg a tőle délre és keletre fekvő Bács-Kiskun megye nagyságú ShaoXing járás területére, de long jing tea fő termelésének szempontjából másodlagos, amolyan körüllévő területeknek számítanak. A területek nevei egyszersmind az ottani long jing fajták és a kész tea nevei.
- Qian Tang (钱塘) Pénzes-tó. Ez volt Hangzhou történelmi neve és ez az egyik legfontosabb long jing előjelző tea. Azonos nevű a folyó, ami keresztülfolyik Hangzhoun. Ez is a Xihunál drágább, kiváló minőségű terroir.
- He Shan (鹤山) Long Jing Fu Yang (富阳) város körüli Long Jing.
- Xin chang (新昌) ez a legdélebbi és legkorábbi Long Jing, messze délen, de még mindig Shao Xing megyében. Ez a legdrágább pre – long jing.
- Da Fo (大佛) Long Jing. Ez egy Xin Changi (新昌) buddhista tea, a templom melletti kertekből, szó szerint Nagy Buddha Sárkány kút 大佛龙井. Kb 4000 tonna tea a legértékesebb marketinggel. Tea, zen buddhizmus a pártállam keretei között. Gyönyörű eredetlegendájában egy ittélő hölgy magát Buddhát látta megjelenni.
- Yue Xiang (越乡) Sheng Zhou (嵊州) járás long jing teája, közel a teamúzeumhoz, mindenesetre rajta a long jing úton, annak is a végén.
- Yuezhou (越洲) szintén másodlagos terület long jing teája
- Hui Ji (会稽) Távolabbra eső terület Shao Xing-ben (绍兴).
Ennek a teának az ára meghatározó az adott év piaci viszonyaira, igazi zászlóshajó, szóval vitorlát fel!
De hogy került a Longjing ide, kicsivel távolabb az eredeti termőhelytől és hogyan lehetséges, hogy mégis innen származik a legjobb tea? A Longjing Dafo eredetlegendája természetesen kapcsolódik a Xinchang Dafo Nagy Buddha templomhoz, ami Kína egyik legrégebbi temploma, sőt ha hinni lehet a forrásoknak, a shaolin templomtól is régebbi. Szóval a legenda szerint a Nagy Buddha csarnok közelében élt egy idős asszony, aki egy éjszaka kisétált a templomhoz és ott látta, amint a Buddha kilép a templomból, titokban (!) szed magának némi teát és visszamegy a talpazatra, ott elkészíti és megissza. Szegény asszony meg se mert mozdulni, mégiscsak egy 15 méter magas szobor elevenedett meg előtte. Másnap megkereste a teabokrokat és azóta itt készítik a Long Jing termőterület legfinomabb szezon előtti Long Jing teáját.
Belépő a zöld teák világába itt >>>>>>
Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.