Kosár
Az Ön kosara üres

Long Jing Xinchang Da Fo


  • Eredet: Zhejiang , Kína
  • Gyártási év: 2022
  • Jelleg: Szuper prémium kínai zöld tea
  • Elkészítési mód:

    Elkészítéséhez használjon 70-75 Co-ra visszahűtött lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, kis űrtartalmú (150-250 ml) teáskészletet és egy nagy csipetnyi 4-5 gramm teát.

    Készítsen eleinte egy perces, majd a negyediktől kezdve egyre hosszabb és egyre forróbb felöntéseket. Az elkészítés során a legfontosabb a jó minőségű víz használata és az Ön mozdulatainak finomsága.

    Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.


11 800.- Ft

Termékünk átmenetileg nem kapható

Long Jing Xinchang Da Fo 

  longjing dafo early spring premium chinese greentea 

2022-as Ming Qian - tavaszünnep előtti prémium zöld tea

Kiváló minőség egy sok szempontból szomorú, nehéz időszakban.  Nem is sorolom miért.  Ez az első év, amikor a háború, a járvány, a válság, a kötelező bevizsgálás miatt kis késéssel ér el hozzánk ez a rendkívüli tea. Általában március közepén nagy média figyelem közepette kezdik szedni a Nagy Buddha kolostor szerzetesei.

Árát nem csak minősége, kivételes megjelenése és illatainak, ízének komplexitása indokolja, hanem az, hogy szedése megelőzi a hagyományos longjing termő területek teáit és ezzel bemutató teának számít. Jó példa arra, milyen különleges teljesítményre képes az új kínai tea.

Xin Chang megye a kínai buddhizmus egyik központja 1000 éves tea termesztési hagyománnyal. A Da Fo (Nagy Buddha) Templomot 1600 évvel ezelőtt építették a Tiantai hegy csúcsán (1,138 m). Ugyanitt egy 16.3 máter magas Buddha szobrot is emeltek. A környék zöld teái egyszerű, hétköznapi teák voltak. A 90-es évek közepén határoztak úgy, hogy high end minőségű long jing tea gyártásába kezdenek. A templomról elnevezett teát 2002-ben jegyezték be. A teát akkor szedik, amikor a rügyek 1,2 cm hosszúak 1 rügy+1 levél szortimentben. Szedés után bambusz tálcákon 2 óráig hervasztják, rázzák, ezalatt a víztartalma csökken és aromagazdagsága nő.  Ezután gépben 3-4 percig 200 fokon sütik.  Kis szünet után kis adagokban kézzel sütik tovább 80-100 fokon 15 percig. Újabb pihenés után még alacsonyabb hőmérsékleten kb 20 perc alatt sütik be véglegesen. Nagy élőmunka igényű, korai szedésű kézműves tea.

A Xinchang Da Fot 2002-ben jegyezték be márkanévként. 1995-ben nagydíjat kapott a Kínai Nemzeti Technológiai vásáron. Mértékadó vélemények szerint a legjobb longjing tea. De ez a tea kultúráját tekintve egyáltalán nem új. A teát egy 400 méter magasan fekvő chan  (zen) kolostor közelében termelik, innen a név, Nagy Buddha.

Az eredeti long jing nagyon kis terület, a ma már teljesen beépült és iparosodott, a szokásos kínai szmoggal elfedett Hangzhou  杭州 várostól nyugatra, a Nyugati-tó partján. Ez egy csupán 15x10 km nagyságú terület, központja a tó partja, a híres, különlegesen jó vizet adó forrásokkal, tele teaturistákkal és a rájuk épülő iparral. Mindenesetre a long jing eredetét törtvény védi, csak erről a területről szedett teát szabad Xihu Long Jingnek nevezni. 

A Xihu csak gyűjtőnév, de nem a Xihu a legjobb: 

Az tehát alapkövetlemény, hogy egy long jing teát "xihu"-nak hívjanak. A Nyugati tó ugyanakkor több tucat, az eredetileg használtaktól már jócskán eltérő, újonnan kifejlesztett teafajtát és termőterületet is jelent. A hagyományos teafajták

a jiukeng (鸠坑) „galambfészek”;
a meijiawu (梅家坞), a long jinget adó falu neve is;
vagy a meiwu (梅乌)
és a yunqi (云栖) „a felhők alatt”.
A tradicionális long jing terroirja négy teát jelent, ezek az

a Long Jing terroir területei és teái:

  • Oroszlán (Shi),
  • Sárkány (Long),
  • Felhő (Yun), ez a hivatalos kategorizálásban ma Meijiawu,
  • és a Tigris (Hu).

Ezek közül a Shi Feng 狮峰 a Long Jing teák csúcsa, a közmondás szerint; "a legjobb kínai tea a Long Jing, a legjobb long jing a Shi Feng". Ez a földrajzi hely és az itt használt teafajta neve is egyben.

Nyugatra ritkán jut el, itt inkább Xihu és Meijiawu fajtákat  árulnak. A mi Shi Feng Longjing teánkat itt találja.

A szedés ideje
 
A Long Jing a legtöbb zhejiangi teához hasonlan az esős évszak előtti teák közé tartozik, ezért is hívják "eső teának". Ezek azok a zhejiangi teák, amiket kora tavasszal, az esős évad beköszönte előtt, lehetőleg a Qingming fesztivál előtt, vagy röviddel azután szednek.
A Qingming 清明 (tiszta fényesség), a holt lelkek ünnepe, az elődökről való emlékezés emelkedett, de egyszersmind a tavasszal összefűzött derűs ünnepe másfél évezrede tavaszköszöntő fesztivál. Ez volt az az ünnep, amire a déli területek hódolati teái kötelezően be kellett érkezzenek a császári udvarba.
Bizonyos értelemben egy minőségi vízválasztó is. Legjobb a jiaqingming, tehát a fesztivál ideje alatt, vagy inkább előtte szedett tea, ezek közül is kitűnnek a mingqian(明前) a Qing Minget jóval megelőző, igen kisméretű, még nem kibomlott rügyekből álló teák.
A minghou (明后), azaz a fesztivál után szedett teák már bizonyosan más kategóriába esnek, de áprilisi szedés esetén, különösen helyi sajátosságok alapján, vagy északabbi területeken természetesen elfogadhatóak.

DaFo

Melyek ezek a Xihun túli, szezon előtti teát is adó területek? Olyan vidékek, amik bár beletartoznak a Nyugati tavat is magába foglaló long jing termő Hangzhou, de főleg a tőle délre és keletre fekvő Bács-Kiskun megye nagyságú ShaoXing járás területére, de long jing tea fő termelésének szempontjából másodlagos, amolyan körüllévő területeknek számítanak. A területek nevei egyszersmind az ottani long jing fajták és a kész tea nevei.
 
- Qian Tang (钱塘) Pénzes-tó. Ez volt Hangzhou történelmi neve és ez az egyik legfontosabb long jing előjelző tea. Azonos nevű a folyó, ami keresztülfolyik Hangzhoun. Ez is a Xihunál drágább, kiváló minőségű terroir.
- He Shan (鹤山) Long Jing Fu Yang (富阳) város körüli Long Jing.
Xin chang (新昌) ez a legdélebbi és legkorábbi Long Jing, messze délen, de még mindig Shao Xing megyében. Ez a legdrágább pre – long jing. 
- Da Fo (大佛) Long Jing. Ez egy Xin Changi (新昌) buddhista tea, a templom melletti kertekből, szó szerint Nagy Buddha Sárkány kút 大佛龙井. Kb 4000 tonna tea a legértékesebb marketinggel. Tea, zen buddhizmus a pártállam keretei között. Gyönyörű eredetlegendájában egy ittélő hölgy magát Buddhát látta megjelenni.
Yue Xiang (越乡) Sheng Zhou (嵊州) járás long jing teája, közel a teamúzeumhoz, mindenesetre rajta a long jing úton, annak is a végén.

- Yuezhou (越洲) szintén másodlagos terület long jing teája
Hui Ji (会稽) Távolabbra eső terület Shao Xing-ben (绍兴).

Ennek a teának az ára meghatározó az adott év piaci viszonyaira, igazi zászlóshajó, szóval vitorlát fel!

Eredet és legenda

De hogy került a Longjing ide, kicsivel távolabb az eredeti termőhelytől és hogyan lehetséges, hogy mégis innen származik a legjobb tea?  A Longjing Dafo eredetlegendája természetesen kapcsolódik a Xinchang Dafo Nagy Buddha templomhoz, ami Kína egyik legrégebbi temploma, sőt ha hinni lehet a forrásoknak, a shaolin templomtól is régebbi. Szóval a legenda szerint a Nagy Buddha csarnok közelében élt egy idős asszony, aki egy éjszaka kisétált a templomhoz és ott látta, amint a Buddha kilép a templomból, titokban (!) szed magának némi teát és visszamegy a talpazatra, ott elkészíti és megissza. Szegény asszony meg se mert mozdulni, mégiscsak egy 15 méter magas szobor elevenedett meg előtte. Másnap megkereste a teabokrokat és azóta itt készítik a Long Jing termőterület legfinomabb szezon előtti Long Jing teáját.


 

Belépő a zöld teák világába itt >>>>>>

Eszközöket a tea elkészítéséhez tea kellékek kínálatunkból választhat.

dafo longjing kínai zöld tea

longjing dafo early spring premium chinese greentea  

longjing dafo early spring premium chinese greentea  

Long Jing Xinchang Da Fo kínai zöld tea  

longjing dafo early spring premium chinese greentea  

longjing dafo early spring premium chinese greentea  

Long Jing Xinchang Da Fo kínai zöld tea

dafo longjing kínai zöld tea