Usuchaként elkészítve 2 chashaku (kb 2 gramm) teát öntsön fel 1 dl lágy, tisztított vízzel, melynek hőmérséklete nem haladja meg a 95 C° -ot. Koichához 3 chashaku teát használunk 60-80 ml vízzel.
A matchát tartsa mindig hűtőszekrényben!
Eszközöket a matcha elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat.
Belépő a matcha tea világába pedig itt >>>>>>
A Choan jelentése
Chang 長 azt jelenti; hosszú. Archaikus formája egy magas asztalt (wu 兀), egy kifordult embert (bi 匕) és a halált (wáng 亡) mutató ideogramm volt.
Másik tagja, az An 安 egy asszony (nu 女) egy védelmet nyújtó tető (宀 mián) alatt. Azt jelenti béke, nyugalom. A lehető legnagyobb nyugalom.
A matcha Choan a végtelen nyugalom és derű teája.
Mindig van jobb. Mindig igyekszünk valami máshoz hasonlítani azt, ami előttünk áll.
Kitűnő borokat és kitűnő teákat kóstolva gyakran érzéki jegyeket adunk:
Szilvás - mondják a szakértők.
Sárgabarack és datolya - mondják a mára már nem is újhullámos aszúkra.
Széna, fű - mondja a kezdő teázó.
Föld, fakéreg - mondja az érzékenyebb, ha puerht kóstol (ez volt a fő ok, amiért éveken át, sőt sok helyen még ma is földben érlelt teaként emlegették).
Gesztenye - hangzik sok kínai zöldnél.
Spenót - mondják a legtöbben, ha japán teák kerülnek sorra. Aztán a figyelmesebbek már itt is különbségeket kezdenek megfogalmazni, előkerül a sütőtök, a karamell, stb, sőt akár egészen könnyű, virágos jegyek is.
A matcha choan az első tea, ahol nincs mihez hasonlítani. Ez egy külön entitás.Egy nagyformátumú teaművész keveréke finomra hangolva. Egy dolog jut eszembe: elegancia. Vagy talán egy finomra csiszolt nemes réz teatartó, egy simán futó alumínium él.
A matcha Choan Marukyu-Koyamaen matchái között a két csúcstea egyike. Tőle fentebb csak egy tea van, a Tenju. Mindkét tea díjat nyert az összes japán teát felvonultató Kansai teaversenyen.
A Choant minősége alkalmassá teszi usucha (híg tea) és koicha (sűrű tea) elkészítésére.
Valójában a legnagyobb igyekezettel sem lehet belőle usuchát készíteni.
Hígan is krémes, friss, és üde. Első ízlelésre meghökkentően egyszerű.
Ízbombák később sem robbannak, de tíz-percek múltán is megmarad a mérhetetlenül hosszú, letisztult édesség.
A tea elkészítéséhez elengedhetetlenek a teaszertartás alapeszközei, egy chawan, azaz teáscsésze és egy chasen teafelverő. Használjon télen 90-95 Co, nyáron 80-85 Co-os lágy, tisztított vizet, melynek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, előmelegített, megtisztított chawant (teáscsészét), koicha sűrű teához 3-4 gramm, usucha, híg teához 1-2 gramm teát. Felbontás után gondosan lezárva tartsa hűtőszekrényben 5 Co-on.
Eszközöket a matcha elkészítéséhez japán tea kellék kínálatunkból választhat.
Belépő a matcha tea világába pedig itt >>>>>>